Haarspeldbocht


Sinds enige tijd heeft Utrecht een heuse haarspeldbocht. In het fietspad langs de Martin-Luther-Kingbrug, aan de Meernse kant. Dit fietspad is namelijk verlegd: waar het eerst rechtdoor liep, gaat het nu scherp de bocht om naar beneden.

Tot nu toe vond ik dit niet handig. De bocht is zo scherp en tegelijk zo krap dat je zelfs omhoogfietsend moet uitkijken niet uit de bocht te vliegen (en weg is je snelheid). Naar beneden is het al helemaal een kunst om de omhoog zwoegende tegenliggers niet te raken. En dan kun je helemaal benedenaan nog een keer vol in de rem, want daar komt het fietspad dan dwars op de weg uit. Niet handig dus allemaal. En ja, ook wel een beetje irritant.

Na vanmorgen vind ik het bovendien gevaarlijk. Misschien niet levensgevaarlijk, maar wel schaafwond- en botbreukgevaarlijk. Vanmorgen had ’t namelijk geregend en regen maakt asfalt glad. En zelfs als je niet voluit de brug afsuist (er kan tenslotte een tegenligger komen en je houdt er al rekening mee dat het asfalt nat is), is er brugaf geen houden aan. Smak! Plat op het harde, natte asfalt. Gelukkig niemand achter me die over me heen kan rijden of vallen. En na het terugbuigen van m’n spatbord kan ik – met iets minder vel op knie en elleboog – m’n tocht voortzetten.

Toch blijft het me onderweg bezighouden. Kan dit nou niet anders? Straks wordt het herfst en regent het regelmatig. Dan wordt het pas echt link. Verleggen dus, dat fietspad! Of anders op z’n minst een mannetje erbij dat gevallen fietsers van het asfalt kan rapen en een glaasje water kan aanbieden tegen de schrik. En als het echt misgaat een ambulance kan bellen. Een sleutelbeen is zo gebroken, tenslotte. Ik zal eens informeren bij de gemeente…

Bijkomend voordeel van deze valpartij is wel dat ik nu eindelijk de antiseptische vloeistof eens heb gebruikt die sinds de dreiging van de Mexicaanse griep bij ons op kantoor in het toilet hangt. Als middel tegen griep was ik er wat sceptisch over: het doodt tenslotte bacteriën en geen virussen. Maar ter ontsmetting van schaafwonden leek het me wel bruikbaar 😉