Genante vertoning

Toen Jan gisteren vertrok van de vergadering van het afdelingsbestuur meldde hij nog even (vers van de twitter) dat Balkenende een nieuwe verklaring had afgelegd. Iemand riep dat het jammer was dat we geen poule hadden gemaakt. Linda vroeg vervolgens wie dan deze uitkomst voorspeld zou hebben, waarop ik zei dat Balkenende weinig anders kon gezien de harde woorden van de PvdA. Daarop zei Linda dat zij verwacht had dat de PvdA zou zijn gaan draaien en die harde woorden had ingeslikt.
Na de vergadering ging ik niet mee naar de kroeg, want ik wilde een keer vroeg(er) naar bed. Maar thuis belandde ik live in het kamerdebat over de commissie Davids en aan het eind daarvan, rond 3 uur, moest ik concluderen dat Linda toch gelijk gekregen had. Want de verschillen tussen de opvatting van Balkenende (die volgens Bos spreekt namens het hele kabinet) en die van de PvdA bleken nog net zo groot als een dag (inmiddels twee) eerder. Balkenende “neemt niets terug” van zijn verklaring terwijl de PvdA spreekt van “een nieuw standpunt” en “een nieuwe start”. Gevraagd naar hoe zij keek naar dit verschil, zagen we een draaiende Mariëtte Hamer, die de brief van het kabinet voldoende vond en een motie waarin de eerder door de PvdA aangevallen verklaring van het kabinet van tafel werd gehaald “overbodig”. Aan het einde van deze toch al zware avond kon ik het alleen maar eens zijn met twee twitteraars: “met de kennis van nu, was ik eerder naar bed gegaan” (anoniem, geciteerd tijdens het debat) en “voorlopig einde van een genante vertoning” (Ineke van Gent, overigens pas vanmorgen gelezen, want ik twitter (nog?) niet).
Ik vrees dat Balkenende de PvdA weer heeft waar hij ze hebben wil: terug in het hok. Ook niet zo verwonderlijk met een vice-premier die tijdens een zo serieus debat weinig anders weet te doen dan schaapachtig lachen. Maar ik laat me dinsdag – en in februari als de echte reactie van het kabinet wordt besproken – natuurlijk graag door de PvdA verrassen!

Een gedachte over “Genante vertoning”

  1. Ik heb het debat niet afgekeken, maar vond de eerste termijn inderdaad een genante vertoning. Maar door de berichten in de media krijg je echter de indruk dat de PvdA/Mariette Hamer toch 'gewonnen' en ik dus geen gelijk had gekregen. De PvdA heeft daar nog geluk mee gehad, want de beeldvorming is daarmee positiever dan het daadwerkelijke resultaat. Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn in de politiek vaak heel verschillende dingen :).

    groet
    Linda

Reacties zijn gesloten.