IJsvrij

Hoera, natuurijs om op te schaatsen! Omdat mijn weekend volgepland was met andere drukke bezigheden, op donderdag een vrije dag genomen om van het ijs te kunnen genieten. Een vriendin had de dag ervoor geschaatst bij De Strook (Vijfde Plas Loosdrecht), dus daar ging mijn reis heen.

Het zonnetje scheen, de lucht was strak blauw en als je de sneeuw even weg zou denken, zou je geloven dat het lente was. Vlakbij Oud-Zuilen was er nog altijd weinig ijs te bekennen. De enige die ik onderweg zag schaatsen, was een merel. Even verkeerd gefietst naar de Maarsseveense Plassen. Natuurlijk geen schaatser te bekennen, maar wel een prachtig gezicht, zo’n witte plas! Bij Molenpolder (de Maarssense kant) liepen net acht schaatsers richting ijs, maar verder was er niemand. Ik fietste vrolijk verder naar De Strook. Met dank aan e-mail en internet, want als ik het niet met eigen ogen had gelezen, zou ik nooit geloofd hebben dat die plas wel dicht lag. Een groepje meerkoeten spetterde vrolijk rond in een slootje langs de kant. Bij De Strook aanbeland waren er gelukkig meer mensen op het ijs (ik ben niet zo’n held). Heerlijk rondgeschaatst op ijs met een heel dun laagje poedersneeuw. Na een uur trok het dicht, trok de wind aan en voelde het echt als winter. Nog een uur later was ik moe en besloot terug naar huis te fietsen. Onderweg veel wilde eenden (hadden vast een feestje), twee vrouwtjes wintertaling, smienten, rotganzen, grauwe ganzen, kolganzen, een buizerd een winterkoning, drie meerkoeten met koude tenen én een dit keer niet schaatsende merel gezien. Wat een fantastische dag!

Op vrijdag de schaatsles op de ijsbaan laten zitten en opnieuw met een groepje naar de Vijfde Plas geweest. Dit keer per auto. Er was nu een echt geveegd parcours (8,5 kilometer slingerend over de plas), aanmerkelijk meer wind en ook veel meer mensen. Na drie rondjes en een glas glühwein weer naar huis gereden. Lekker soezerig bij de kachel op de bank gaan liggen. Doordat ik daar in slaap viel, kwam van mijn plannen om die avond GroenLinks-leden te bellen niets terecht. Dus ik hoop dat het campagneteam nog iets langer geduld met mij heeft 😉