Twee fantastische dagen!

Het waren twee fantastische dagen, gisteren en vrijdag. Gisteren vooral het weer, de natuur, de tuin en het lekker buiten zijn. In de tuin groeit nog niet veel (maar heb des te meer gezaaid), maar onderweg en naast ons huisje volop voorjaarsbloemen als madelief, paardenbloem, hondsdraf, bosanemoon en heel, heel veel pinksterbloemen (vond ’t als kind al vreemd dat die rond Pasen bloeiden in plaats van rond Pinksteren).

Vrijdagmorgen natuurlijk de presentatie van het nieuwe college in Utrecht met vooral een prachtig collegeprogramma, bol van de ambitie op het gebied van verkeer (we worden dé OV- en fietsstad van Nederland), duurzaamheid en participatie (we gaan het doen mét de stad en haar inwoners). En de uitstraling van het nieuwe college was ook heel positief: men gaf elkaar de ruimte, liet de ander ook ‘punten scoren’ en er waren oprechte trots en blijdschap bij alle drie de partijen. Dus ook in Utrecht zin in de toekomst!
Vrijdagmiddag was ik aanwezig bij de presentatie van de taalscan van FNV en VNO/NCW en MKB. De taalscan is een laagdrempelig instrument om aan de ene kant het gesprek aan te kunnen gaan over laaggeletterdheid en aan de andere kant er achter te komen of scholing zinvol is. Eigenlijk ging het hier opnieuw om participatie. Zoals Ellen Dekkers van FNV Bondgenoten het uitdrukte: “De FNV wil mensen in hun kracht zetten, in staat stellen om zelf de regie te nemen over hun leven en aan de slag te gaan. De taalscan kan hierbij helpen.” Hoe waardevol dit in de praktijk kan zijn, vertelde Irene Vrijenhoek, inmiddels ‘alfabetiseringsambassadeur’. Toen zij een leidinggevende functie kreeg, wilde ze zelf terug naar school om goed te leren schrijven. Haar werkgever vond dat in eerste instantie niet nodig, ze schreef toch goed genoeg? Irene hield voet bij stuk en haalde binnen korte tijd tien diploma’s. En minstens zo belangrijk: van de ruim 500 medewerkers binnen haar bedrijf kreeg ze er inmiddels al 80 terug naar school om te leren lezen en schrijven. In Rotterdam zijn al verschillende bedrijven met de taalscan aan de slag. Hopelijk zullen er nog veel goede voorbeelden volgen!